HANOVER
Porta Westfalica’da bulunan 3872 m2 arsa içindeki mevcut yapının yıkılarak yerine zamanın gerekliliklerine uygun ve doğayla iç içe bir yaşam ruhuna karşılık veren konutun tasarlanması.
Konut 3 kattan ve toplamda 600 m2’den oluşmaktadır.
+
Çatı örtüsünde yer alan 360 derece gün ışığını içeri alan geçirgen çatı çıkma elemanı, hem kullanıcıya maksimum enerji tasarrufu hem de gün ışığından en yüksek düzeyde yararlanma imkanı sağlar. Böylelikle mekanlar hem daha aydınlık hem de dış mekanla iç içe geçmiş hissine sahip olur.
+
Bununla birlikte galeri boşluğu etrafında yer alan 4 adet yatak odası hem bizleri koridor etkisinin klostrofobi hissiyatından uzaklaştırır hem de görsel iletişimi yüksek mekanlar elde etmemizi sağlar.
Tüm bu yaşam kurgusu geleneksel Anadolu yaşamının bir arada ve doğa ile iç içe yaşama felsefesine dayandırılır.
Birbiri ile maksimum düzeyde iletişime sahip mekanlar yaratılırken, genel anlamda da doğa içeriye davet edilmiş olur. Buna dengede yaşam sanatı diyebiliriz. Her şeyin kararında olduğu ne az ne fazla olduğu, birbiriyle denge ,uyum ve ahenginin on planda olduğu rafine bir yaşamı sembolize eder.
Genel olarak tasarımda, insanın temel barınma ihtiyacını karşılarken, yaşadığımız yüzyılda hem konut sakinlerinin bir arada hem de izole olabileceği mekanlar yaratmak birincil amaç olmuştur.
+
Doğanın, mevsimsel döngülerin tüm avantajlarını kullanarak doğanın içinde ve doğal malzemeler kullanılarak, salt barınma ihtiyacının ötesine geçerek bir yaşam sanatı olarak ele almamızın sorgusunu yapmış ve bunun mümkün olduğunu bizlere göstermiştir.
Giriş kat; Kat yaşam alanlarını barındırmaktadır. Açık ve şeffaf mekanlar koridor hissiyatı olmadan birbirine entegre ve dengeli bir şekilde tasarlanmıştır.
Mutfak istenildiğinde yemek bölümü ile yarı-geçirgen elemanlarla, istenildiğinde yemeğin insanları kucaklayan hissiyle yakınlaştıran ve açılan, istenildiğinde de mesafesini koruyabilen bir anlayışla birbirinden ayrılmaktadır.
Yine aynı anlayış yemek bölümü ve salonda da hakimdir. Birbiri arasında şömine elemanı ile iki taraflı şeffaf bir şekilde ayrılmaktadır. Ayrıca bu katta mutfakla beraber bir kiler/Gym/çalışma odası ve misafir yatak odası bulunmaktadır.
+
Birinci Kat ise yatak odalarını, TV odası ve bir lounge alanını barındırır. Bir galeri boşluğu etrafında tasarlanan yatak odaları bulunmaktadır. Ayrıca bu galeri kurgusu evin genel tasarım kurgusunun en etkili elemanı olmuştur. Galeri boşluk elemanı, geleneksel kültürümüz ve mimarimizde de etkili olan avlu etrafında yer alan yatak odaları ve her sabah konut sakinlerinin birbirini görerek ve merhabalaşarak güne başlamaları kurgusuna atıfta bulunur.
+
Bodrum kat; Garaj/spa/utility alanlarından oluşmaktadır.